Isparta Gezilecek Yerler - Nokta Villa
Isparta Gezilecek Yerler
24.05.2022 23:50:00
0 Görüntüleme

Isparta Gezilecek Yerler

Isparta ve çevresinde ki yerleşim tarihi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır. M.Ö 2000'lerde Luvi veArzavatoplulukları yerleşmiştir. Turistlik açıdan ise gelişmiş bir turizme sahiptir.

 

1. LAVANTA VADİSİ

Son yıllarda Isparta da gül bahçelerinin namını geride bırakan lavanta tarlaları. Lavanta vadisinde mis gibi güzel kokuları eşliğinde kahvaltı yapabileceğiniz birçok mekân var. Mor nehir gibi uzanan lavanta tarlaları.

 

2. EĞİRDİR GÖLÜ

Dünyanın en büyük 2.Gölü olan Eğirdir gölü Isparta gezilecek yerler sırasının ilk sırasındadır. Şehir merkezine yarım saat mesafede yer alıyor. Bu manzara eşliğinde balık yeme keyfine varabilir hatta yaz aylarında yüzmekte mümkün.

 

3. DAVRAZ KAYAK MERKEZİ

Eğer Isparta tatiliniz kış aylarına denk geliyorsa muhteşem bir kayak merkezi var. Davraz kayak merkezi son yıllarda Isparta ve çevre illerden kayakçılar ile dolup taşıyor.

 

4. ADADA ANTİK KENTİ

Anadolu coğrafyasının en iyi korumuş antik kentlerinden birisidir Adada Antik kenti. Geçmişi Milattan önce 1. yy a kadar uzanıyor. Roma döneminde büyük önem taşıyan antik kentte 4 ayrı tapınak, forum, kilise ve anfitiyatro yer alıyor.

 

5. AKSU ZİNDAN MAĞARASI

Görenleri büyüleyen Zindan mağarası Isparta'nın en önemli yerlerinden birisidir. İçi tamamen aydınlatılan mağarada doğanın kendi eli ile işlediği sarkıt ve dikitler, akmataş ve damlataşlar görebilirsiniz.

 

6. KOVADA GÖLÜ MİLLÎ PARKI

Göl manzarası eşliğinde bisiklet turu. Türkiye'nin en güzel bisiklet rotalarından birisi.

 

7. YZLIKAYA KANYON TABİAT PARKI

Isparta Sütçülere yarım saat mesafede, Çandar köyünde yer alıyor. Tabiatın en güzel halini tarihle buluşturuyor. Kanyon da Kaya duvarlarında Bizans Dönemi'nde kalma yazıtlar görenleri binlerce yıl öncesine götürüyor.

 

8. AZİZ PAULIS YÜRÜYÜŞ YOLU

Kutsal sayılan yürüyüş yollarından biri olan bu bölgede kilise ve tarihi eserler ev sahipliği yapıyor. Hıristiyanlık tarihinin birçok önemli olayı bu yol üzerinde olmuştur. En önemlisi ise Aziz Paulus ‘ un bu yoldan geçerek yaptığı gezidir. Perge ‘ den başlayan yol Eğirdir Gölü'nde biter ve 500km uzunluğundadır.

 

9. ISPARTA MÜZESİ

1971 yılında temelleri atılmış olan Isparta Müzesi 1977yılında yeni binasına taşınmıştır. Böylece tarihi eserler toplanmaya başlanmıştır. 1985 te ziyarete açılan müze 1997 yılına kadar hizmet vermiştir. 1997/2022 yılında tadilata girmiştir İçerisinde 17,976 eser sergilenen müzede 4 ayrı kategori bulunuyor.

 

10. KUTLUBEY ULU CAMİ

Adını 2. Murat döneminde komutan olan Kutlubey ‘ de alan cami, il merkezinde ki en eski cami'dir. 1429 tarihinden önce yapıldığı düşünülüyor. 1899 yılında bu cami onarımdan geçirilmiştir.

 

11. AYA BANİYA (AYA PAYANA) KİLİSESİ

Aya Baniya kilisesi Turan mahallesinde bulunuyor. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmiyor. Yapılan araştırmalara göre 1750 yılında yapıldığı düşünülüyor. Dikdörtgen planlı olan kilisenin 3 kapısı bulunuyor. Ahşap tavana ve çapraz tonazlara sahip olan kilise, on kaidesiz sütun üzerine oturtulmuş.

 

12. FİRDEVS PAŞA CAMİ (MİMAR SİNAN CAMİ)

Isparta'nın en eski camiilerinden biri olan Firdevs Paşa Cami Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşaa edilmiş. Adını o dönemin valisi Firdevs Paşa'dan almış. 1561 yılında yaptırılan cami kare tabanlı olup tek kubbelidir.

 

13. AKPINAR KÖYÜ SEYİR TERASI

Isparta şehir merkezine 7km mesafede yer alıyor. Küçük bir köy olup tepeden Eğirdir gölünü, Yeşil ve Can Adaları'nı, Barla ve Anamas Dağları'nı Boğaz Ova'yı sıcak bir çay ve gözleme yiyerek izleme şansına sahip olabilirsiniz.

 

ISPARTA KÜLTÜREL YEMEKLERİ

 

1. YUFKA EKMEĞİ

Ülkemiz de birçok yörede yapılan yufka ekmeği Isparta yöresel yemekleri arasında da yerini almaktadır. Ispartalı kadınların imece usulü açtığı ve yıl boyu tükettiği yufkaların özelliği odun ateşinde ve saç üzerinde pişirilir.

 

2. BANAK

Isparta geleneksel mutfağının en meşhur et yemeğidir. Oldukça bereketli bir yemektir. Kalabalık misafir sofralarının vazgeçilmez yemeğidir.

 

3. BAKLA BORANİ

Isparta'nın et yemekleri kadar sebze yemekleri de önemli yer tutar. Sebze yemeklerinin başında ise lezzeti kadar sağlıklı oluşuyla da dikkat çeken bakla boranisi.

 

4. FIRIN KEBABI

Isparta'nın en meşhur yemeği olan fırın kebabını Isparta da mutlaka denemelisiniz. Tam bir lezzet bombası . Nisan ve Mayıs aylarında süt kuzusu Haziran ayının sonlarına doğru ise oğlak eylül aylarında ise erkeç etinden hazırlanır.

 

5. SAZAN DOLMASI

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz balık çeşitliliği açısından oldukça zengindir. Etten sebzeye, bakliyattan meyveye kadar birçok üründen yapılan Isparta yöresel yemeklerinde balığın ayrı bir yeri var.

 

6. ŞALGAM AŞI

Osmanlı mutfağının klasikleşmiş lezzetlerinden biri olan şalgam aşı, günümüzde çok bilinmese de Isparta yöresel yemekleri arasında önemli bir yere sahiptir.

 

7. YATIRTMA

Isparta usülü bir çeşit karnıyarık. Tüm sebzelerin tespsiye koyularak pişirilmesinden alır. Özellikle de patlıcan seviyorsanız tadına doyamazsınız.

 

8. TATAR MANTISI

Türk mutfağında mantının ayrı bir yeri vardır. Matı denince insanın aklına kayseri gelse de Isparta mantısının da tadına doyum olmaz.

 

9. DİRGİT

Yıllardır yapılan oldukça yöresel bir yemek. Özellikle çocukların ilk dişi çıktığında yapılır ve kolu komşuya dağıtılır.

 

10. HAMURSUZ

Yalvaç ilçesine özgü geleneksel bir yemektir. Isparta fırınlarının olmazsa olmazı olan bir ekmek çeşididir . Özellikle kahvaltılarda çayın ve peynirin yanına çok yakışır.

 

11. SAP AŞI

Isparta mutfağından harika bir sebze yemeği daha. Yoğun günün ardından yemek yapmaya vakit bulamayanların ilk tercihi.

 

12. KULAK BÖREĞİ

Ne şekilde yapılırsa yapılsın börek sevmeyen yoktur. İç malzemeleri damak zevkine göre değiştirilebilir. Un, yumurta, tuz ve su ile yağda kızartılarak yapılır.

 

13. HAMUR AŞI

Adından da anlaşılacağı üzere hamurdan yapılan bir hamur işi. Oldukça basit basit olduğu kadar da lezzetli. Yapılması gereken sadece hazır hamurları kaynamış suya atıp pişirmek.

 

14. SIĞIR DİLİ BORANİSİ

Bereketli topraklarında her türlü sebze ve ot çeşidinin yetiştiği Isparta da otlardan yapılan yemeklerin önemli yeri vardır. Ağır et yemeklerinin yanına alternatif olarak yapılır genellikle.

 

15. CİFNE (ZIPLAK)

Yaz sebzelerini kışın kullanmanın en lezzetli yolu kurutmaktır. Eskiden derin dondurucuların olmadığı zamanlardan günümüze gelmiş. Günümüzde de nem yoğunluğunun olmadığı.

Rezervasyonlarım
Türkçe
Social Media
Favorilerim
    WhatsApp Destek!
    WHATSAPP
    ARA
    Müşteri Temsilcileri
    REZERVASYON OLUŞTUR
    Tarihler Müsait
    Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
    ₺ 0 x 7 Gece₺ 0
    • Konaklama Süresi0 Gece
    • Konaklama Tutarı-
    • Elektrik Ücreti-
    • Temizlik Ücreti-
    • Ön Ödeme₺ 0
    • Girişte Yapılacak₺ 0
    • Toplam₺ 0
    UYGUNLUK TAKVİMİ
    Müsait
    Dolu
    Ödeme Bekliyor
    Giriş-Çıkış