Fethiye ve Tarihi Yerleri - Nokta Villa
Fethiye ve Tarihi Yerleri
24.05.2022 23:00:00
0 Görüntüleme

Fethiye ve Tarihi Yerleri

Fethiye, Antik Dönemde ilk defa Likyalılar tarafından sahiplenilmiştir ve yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanmıştır. Likyalılar bu kente ‘Telmessos’ adını vermişlerdir. Daha sonralarında ise sırasıyla Perslerin, ardından da Büyük İskender’in eline geçmiştir. Büyük İskender İmparatorluğu’nda Büyük İskender öldükten sonra kent, Mısır Kralı Ptalomus’un eline geçmiştir. Ama kısa süre sonra Roma İmparatorluğunun hakimiyetine geçmiştir. Roma İmparatorluğu döneminde ise kent,Makri(Meğri) ismiyle anılmaya başlanmıştır.

Uzun yıllar sonra Menteşe Beyliği Makri’yi, Roma İmparatorluğunun elinden almıştır. Daha sonrasında ise Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Osmanlı döneminde ise kent,Beşkazaadıyla anılmaya başlanmıştır ve Cumhuriyetin ilk yıllarında ilk hava pilot şehidimiz Fethi Bey’in anısına adı Fethiye olarak değiştirilmiştir.

Fethiye birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için tarihi açıdan çok zengin bir mirasa sahiptir. Bunlardan başlıcaları ise şunlardır;

 

1-)Tlos AntikKenti

Tlos Antik Kenti, Fethiye merkeze yaklaşık 45km mesafede yer alanYakaköyde bulunmaktadır. Mitolojik tarihte, Kanatlı Pegasus’us yaşadığı kent olarak bilinmektedir. Antik kentin yamaçlarından tüm bölgeyi muhteşem manzarasıyla izleyebilirsiniz. Kent ayrıca Unesco'nun, Geçici olarak Dünya Mirasları Listesinde yer almaktadır. Fethiye merkezden araçla yaklaşık 45-50 dk. sürmektedir. Toplu ulaşım ile ise, Yakakoy dolmuşlarınla gidebilirsiniz. Müze kartla 10Tl ücretle ziyaret edebilirsiniz.

 

2-)AraxaAntikKenti

AraxaAntik Kenti, Fethiye’ye yaklaşık 40km uzaklıkta bulunanAraxaAntik Kenti, Ören mahallesinde bulunmaktadır. Kent içerisinde hamamlar, mezarlar, lahitler ve su kanalları gibi birçok zenginliği barındırmaktadır. Giriş ücreti ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

 

3-)AmintasKayaMezarları

Fethiye’ye hakimbir tepede yeralanKaya mezarları, büyüleyici görüntüsü ve manzarasıyla şehrin önemli sembollerindendir. Kayaların oyulmasıyla yaptırılan mezarlara 230 basamak çıkarak ziyaret edebilirsiniz. Mezarların görselliği ve ebatları nedeniyle dönemin en önemli general veya bürokratlarına ait olduğutaminedilmektedir. Buraya müze kart ile 10 tl ücretle ziyaret edebilirsiniz.

 

4-)TelmessosAntikTiyatro

TelmessosAntik Kentinin içindeki Antik Tiyatro, Fethiye sahilinde şehrin tam ortasında yer almaktadır. Fethiye Limanına yaklaşık 5dkyürüme mesafesindedir. Tiyatroda şu an restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Burayı müze kart ile 6tl ücretle ziyaret edebilirsiniz.

 

5-) Pınara AntikKenti

Pınara Antik Kenti, Fethiye merkeze 45kmuzaklıkta yer alır. Kent adını yuvarlak bir alanda kurulu olduğu için, o dilde Pınara olarak adlandırılır. Kent300’lü yıllarda kurulmuştur. Sırasıyla Büyük İskender, Bergama Krallıkları ve Roma İmparatorluğuna ev sahipliği yapmıştır. Şehir bölgedeki depremlerin etkisiyle büyük zararlar gördüğü için terk edilmiştir. Kent içinde Tiyatro, Odeon ve Agora gibi kısımlar barındırır. Kent sarp kayalıklara kurulu olduğu için ulaşımı biraz zordur. Kent ayrıca UNESCO DÜNYA MİRASI GEÇİCİ LİSTESİ’nde yer almaktadır. Bu antik kenti hiçbir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

 

6)LetoonAntikKenti

LetoonAntik Kentinin,700’lerde kurulduğu tahmin edilmektedir. Likya yürüyüş yolu üzerinde bulunan kent, Antik Çağda çok önemli bir din merkezidir. Bunların başlıcaları; Artemis tapınağı,LetoonTapınağı ve Apollon Tapınaklarıdır. Kent Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alır. Burayı müze kart ile 12tl ücret ödeyerek ziyaret edebilirsiniz.

 

7-LikyaLahiti

LikyaLahiti, bölgedeki kalker taşından400lerdeyapıldığı kabul edilmektedir. Bulahitidiğerlerinden ayıran en önemli ayrıntı ise, Likya Lahitleri arasında yapılan en büyük Lahit olarak göze çarpmasıdır. Fethiye merkezde, ATATÜRK Caddesi üzerinde yer almaktadır. Ücretsiz ziyaret edilebilir.

 

8-)AfkuleManastırı

AfkuleManastırı, son dönemlerde bilinmeye başlanmıştır. Manastır yaklaşık 1500 yıllık bir tarihe sahiptir ve 5. Yy da inşa edildiği kabul edilmektedir. Muhteşem konumu, Rodos’a kadar mükemmel manzarası sebebiyle doğa yürüyüşçülerinin vazgeçilmez rotalarındandır.AfkuleManastırını hiçbir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

Rezervasyonlarım
Türkçe
Social Media
Favorilerim
    WhatsApp Destek!
    WHATSAPP
    ARA
    Müşteri Temsilcileri
    REZERVASYON OLUŞTUR
    Tarihler Müsait
    Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
    ₺ 0 x 7 Gece₺ 0
    • Konaklama Süresi0 Gece
    • Konaklama Tutarı-
    • Elektrik Ücreti-
    • Temizlik Ücreti-
    • Ön Ödeme₺ 0
    • Girişte Yapılacak₺ 0
    • Toplam₺ 0
    UYGUNLUK TAKVİMİ
    Müsait
    Dolu
    Ödeme Bekliyor
    Giriş-Çıkış