Doğu Karadeniz`de Gezilecek Yerler - Noktavilla
Doğu Karadeniz`de Gezilecek Yerler
8.08.2022 12:00:00
0 Görüntüleme

Doğu Karadeniz`de Gezilecek Yerler

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ

GİRESUN

Giresun Kalesi

Milattan önce 2. yüzyılda Pontus krallığı döneminde inşa edilmiş olan Giresun kalesi birçok saldırıya maruz kalmasına rağmen günümüze kadar gelebilmiştir. Günümüzde sadece surları kalmış olan kalenin içerisinde geniş surlar, mezarlar, antik eserler, taş kabartmalar ve mağaralar bulunur. Aynı zamanda ziyaretçilerine harika bir manzara izleme olanağı sunan kale, Giresun’da görülmesi gereken yerlerdendir.

Kümbet Yaylası

Giresun’a 57 km mesafede bulunan Kümbet yaylası 1750 metre yükseklikte olup, eşsiz bir doğa manzarası ve güzelliğe sahiptir.

Kuzalan Şelalesi

105 farklı kuş türünün yaşadığı ve 129 farklı bitkinin bulunduğu, farklı bitki türleriyle zengin bir doğal güzellik sunan Kuzalan Şelalesi, il merkezine 50 km mesafede Dereli ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır.

Mavi Göl

Kuzalan Şelalesi’nin devamında bulunan Mavi göl, sodalı suyu sayesinde turkuaz rengiyle bembeyaz bir görünüme sahip olup, doğal güzelliğiyle gelenleri kendisine hayran bırakmaktadır.

Zeytinlik Mahallesi

İçerisinde asırlık evleri barındıran mahalle Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla ve en eskisi 1800’lü yıllara dayanan Osmanlı evleriyle mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Licece Kilisesi

Bölgede yaşayan Rum halkı tarafından 18.yüzyılın ortalarında yaptırılan kilise iki kattan oluşmaktadır. Kilisede bir çan kulesi de bulunmaktadır.

Şebinkarahisar Fatih Cami

Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in emriyle yaptırılan cami il merkezine 116 km mesafede bulunur. Tamamı kesme taşlardan 15.yüzyılda yaptırılan cami, 1988 yılında restore edilerek günümüzdeki halini almıştır. İbadete açık olan cami Giresun gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Meryem Ana Manastırı

Şebinkarahisar ilçe sınırları içerisinde bulunan manastır Bizans döneminde inşa edilmiş olup, içerisinde yemekhane, çeşme, yatakhane ve dershane gibi bölümler bulunmaktadır. Giresun gezisinde görülmesi gereken noktalardan biridir.     

 Behramşah Cami

12.yüzyılda hükümdar Muzaffereddin Behramşah tarafından yaptırılmıştır. Kesme taştan yapılmış olan caminin kubbesini ayakta tutabilmek için taş sütunlar kullanılmıştır.

Tirebolu Kalesi

Giresun merkezine 42 km mesafede bulunan kale 13.ve 15.yüzyıllar arasında inşa edilmiştir.

GÜMÜŞHANE

Santa Harabeleri

Gümüşhane’nin Dumanlı köyünde bulunan Santa harabeleri 1600’lü yıllarda bölgede bulunan Rumların yaşadığı 9 farklı mahalleden oluşur. Çakallı, Binatlı, Zurnacili, Piştofli, İşhanlı, Cinganli, Terzili buradaki mahallelerin adıdır. Gümüşhane gezisinde görülmesi gereken yerlerden biridir.

Karaca Mağarası

Giresun’un Torul ilçesine 17 km mesafede bulunan Karaca mağarası deniz seviyesinden 1550 metre yükseklikte bulunur. Mağarada bulunan sarkıt ve dikitlerin ziyaretçilerini kendine hayran bıraktığı mağara Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.

Kadırga Yaylası

Giresun’un Kürtün ilçesi sınırları içerisinde bulunan yayla, bu bölgede bulunan yayların içerisinde en çok ilgi görenidir. Yaylada temmuz ayının 3. Cuma günü başlayıp yaz sonuna kadar her Cuma günü devam eden şenlikler düzenlenir. Yaylanın en ilgi çekici özelliği ise 2 minareli üstü olan camidir.

Örümcek Ormanları

Kürtün ilçesinde bulunan ormanların içerisinde geniş köknar ağaçları ve ladin ağaçları bulunmaktadır. 400 yaşına varan anıt ağaçların olduğu ormanda yürüyüş parkurları, şelaleler ve akarsular vardır. Orman, bakanlık kararıyla tabiat koruma alanı olarak ilan edilmiştir.  

Kav Kalesi

Gümüşhane’nin Esenyurt Köyü’nde bulunan Kav Kalesi 1631 yılında 3.aleksios tarafından yaptırılmıştır. Doğu Karadeniz’de ayakta kalan en güzel kalelerden biri olan Kav Kalesi tek bir kayanın üzerine yapılmış olmasından dolayı görkemli bir görüntüye sahiptir. 2008 yılında restore edilen kale, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmıştır.

İmera Manastırı

Doğu Karadeniz Bölgesinde ayakta kalabilmiş en eski manastırlardan biri olan İmera Manastırı 1350’li yıllarda yapılmıştır. Dönemin en önemli dini merkezlerinden biri olan manastırın hemen hemen bütün mimari detayları günümüze kadar gelmiştir.

Krom Vadisi

Tarihi İpekyolu üzerinde olması ve birçok madeni bünyesinde bulundurması nedeniyle on binlerce insanın yaşadığı vadide çok sayıda kilise, şapel ve yerleşim alanı bulunmaktadır. Gümüşhane gezisi sırasında görülmesi gereken yerler arasındadır.

Gümüşhane Köprüsü

Harşit çayı üzerinde bulunan köprü 1575 yılında Ferruhzat oğlu Habibi tarafından Selçuklu döneminde yaptırılmıştır.

BAYBURT

Bayburt Kalesi

Diğer adı Çin-ü Maçün kalesi olan Bayburt Kalesi aynı zamanda Türkiye’nin 3. büyük kalesidir. Kale, zamanında Karadeniz ile Basra Körfezi’ni birbirine bağlayan yol üzerinde inşa edilmiş olup, tarih boyunca Romalılar, Ermeniler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından kullanılmıştır.

Soğanlı Geçidi

1916 yılında Rusların Türk askerlerini zorla çalıştırarak yaptığı bir geçit olan Soğanlı geçidi 29 virajı ile Dünya’nın en tehlikeli yolu unvanına sahiptir. Bayburt gezisi sırasında görülecek yerler arasındadır.  

Aydıntepe Yeraltı Şehri

Bir inşaat kazısı sırasında tesadüf eseri bulunan yer altı şehri, yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Hristiyanlığın ilk zamanlarında Roma zulmünden kaçan kişilerin sığındığı yer olarak bilinen Aydıntepe yer altı şehri, hiçbir malzeme kullanılmadan kayaya oyulmuş galerilerden ve odalardan oluşmaktadır. 

Bayburt Saat Kulesi

Kentin simgesi durumundaki Bayburt Saat Kulesi 1923 yılında inşasına başlanıp bir yılda bitirilmiştir. Saat günümüzde hala çalışmaya devam etmektedir.

Korgan Köprüsü

Selçuklu dönemi eserlerinde olan Korgan Köprüsü, kesme taştan yapılmış olup sahip olduğu özelliklere göre sivri kemerli köprü olarak nitelendirilmektedir. Köprü Bayburt ile Kemertaş ilçesine bağlı Akşar Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.

ARTVİN

Borçka Karagöl

Artvin merkeze 57 km mesafede bulunan Borçka Karagöl Dünya’nın en güzel gölleri arasındadır. 2002 yılında tabiat parkı ilan edilen Karagöl de çadır kiralama hizmeti yanında kendi çadırınızla da konaklama yapabilir, sandal kiralayarak gölde gezintiye çıkabilir, yürüyüş alanlarında yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Macahel

Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan 6 köyden oluşan Macahel, doğal güzellikleriyle doğaseverlerin en çok tercih ettiği yerler arasındadır.

Atatepe

2017 yılında Artvin Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye’nin en büyük Atatürk heykelinin yanı sıra sosyal tesisler de bulunan komplekste restoran ve kafelerden istifade edebilirsiniz.

Cehennem Deresi Kanyonu

Artvin’in Ardanuç ilçesine 7 km uzaklıkta bulunan Cehennem Deresi Kanyonu Dünya’nın nadir kanyonlarından biri olup, Amerika’da bulunan Büyük Kanyon’dan sonra Dünya’nın en büyük ikinci kanyonu olma özelliğine sahiptir.

Artvin Kalesi

Diğer adı Livane Kalesi olan Artvin Kalesi, Çoruh Nehri üzerinde bulunur. Şehrin en önemli tarihi yapılarından biri olan kalede şapel, sarnıç kalıntıları bulunmaktadır.

Karçal Dağları

Artvin’in gezilecek doğal güzellikleri arasında bulunan Karçal Dağları’nda çok sayıda buzul ve buzul göllerinin bulunmasının yanı sıra zengin yaban hayatı ve bitki örtüsü de dikkat çeker. Karçal Dağları treeking sporu için de en çok tercih edilen yerler arasındadır.

Bilbilan Yaylası

Bilbilan Yaylası, Artvin’in doğal güzellikleri bakımından en çok tercih edilen yerleri arasında bulunur. Doğa ile iç içe olan konumu sayesinde doğal güzellikleri bakımından ziyaretçilerini etkilemektedir.  

İskender Paşa Cami

Artvin’in Ardanuç ilçesi Adakale mevkiinde bulunan cami, Hz. Osman döneminde yapılmıştır.1553 yılında Osmanlılar tarafından restore edilen cami günümüzde ibadete açıktır.

Tibeti Kilisesi

899-914 yılları arasında yapılan kilise Artvin’in Şavşat ilçesi Cevizli köyünde bulunmaktadır. Kilisenin içinde bulunan havari figürleri ve tavanındaki koç heykeller dikkat çekmektedir.

Ferhatlı Kalesi

Kral Vahtang tarafından yaptırılan kale günümüze kadar onarım görmeden gelmiş olan ender kalelerdendir. Kale ayrıca Türk Halk Edebiyatı’nda işlenen klasik bir aşk hikayesi olan Ferhat ile Şirin hikayesinde Ferhat ile Şirin’in buluştuğu nokta olarak bilinir.

Porta Manastırı

Artvin’in Pırnallı köyünde bulunan Porta Manastırı 896-918 yılları arasında Prens Khaoi tarafından yaptırılmıştır. Tarihi ve doğal güzelliği ile ön plana çıkan manastırın mimari özellikleri, dönemini yansıtması açısından önemlidir.

Ortacalar Çifte Köprü

Artvin’in Ortacalar mevkiinde bulunan köprü 700 yıllık geçmişiyle ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkartıyor.

Camili Gorgit Tabiat Alanı

Bölgenin en çok tercih edilen doğal alanlarından biri olan Camili Gorgit, anıt ağaçlarıyla, yemyeşil bitki örtüsü ve tabiat alanıyla ziyaretçilerine eşsiz bir doğal ortam sunuyor.

İşhan Kilisesi

Artvin’in İşhan Köyü sınırları içerisinde bulunan kilise 759-861 yılları arasında Rahip Khandza’nın yeğeni ve öğrencisi tarafından yaptırılmıştır. Kilise 16.yüzyılda Osmanlıların Artvin’i ele geçirmesiyle batıya bakan tarafı camiye çevrilmiş ve 1983 yılına kadar cami olarak hizmet vermeye devam etmiştir.

Dolishane Kilisesi

Artvin’in Hamamlı köyünde bulunan kilise 10.yüzyılda Bagratlı kralı Sumbath’ın emriyle yapılmıştır. 17.yüzyılda camiye çevrilen yapı günümüzde kullanılmamaktadır.

Kamilet Vadisi

Hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın görülmeye değer ender doğal güzellikleri arasında bulunan Kamilet Vadisi’ndeki fauna ve flora zenginliği görülmeye değerdir. Kamilet Vadisi’ndeki bazı bitki türlerinin tıbbi ilaç yapımında kullanılması da dikkat çekmektedir.

RİZE

Ayder Yaylası

Tüm Dünya’da tanınan Ayder Yaylası 1994 yılında milli park olarak koruma altına alınmıştır. Doğal güzellikleri bakımından öne çıkan Ayder Yaylası’nda bulunan fırtına deresi Dünya’daki en uygun rafting parkurları arasındadır.

Gito Yaylası

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Gito Yaylası bulutların evi olarak anlatılmaktadır. Öyle ki bulutların yaylanın aşağısında kalmasından dolayı bölgeyi ziyarete gelenler bulutları ayaklarının altında hissetmektedirler.

Rize Kalesi

Şehir merkezinde bulunan Rize Kalesi Cenevizliler döneminde yapılmıştır. İç kale, aşağı kale ve surlar olmak üzere 3 bölümden oluşan kalenin aşağı kale olan bölümü günümüze kadar gelememiştir.

Zil Kalesi

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 15 km mesafede fırtına deresinde bulunan Zil kalesi, Rize’nin en meşhur tarihi yapısıdır. Kale, iç kale, dış surlar ve orta surlar olmak üzere 3 kısımdan oluşur. Aynı zamanda 4 katlı bir kulesi bulunan kale muhteşem bir mimariye sahiptir. Zil Kalesi, Rize ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Anzer Yaylası

Rize’nin İkizdere ilçesine 35 km mesafede bulunan Anzer Yaylası adını balı ile duyurmuştur. Anzer Yaylası ziyaretçilerine zirve tırmanışları, yamaç paraşütü ve trekking gibi olanaklar sunmaktadır.

Ovit Yaylası

Her yıl düzenlenen şenlikleriyle meşhur olan Ovit Yaylası doğal güzellikleri ve 502’ye yakın Karadeniz evleriyle yerli turistlerin uğrak yerlerinden bir tanesidir.

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Kaçkar dağlarında çayırlar, göller, dereler ve buzul vadileri bulunmaktadır. Farklı türlerde bitkilere ve hayvanlara ev sahipliği yapan Kaçkar Dağları Milli Parkı aynı zamanda Türkiye’de yetişen orman güllerinin 3000 metreye ulaştığı tek yerdir. Rize’de gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Mikron Köprüsü

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Aşağı Şimşirli köyünde bulunan köprü 19.yüzyılda Osmanlı Dönemi’nde yapılmıştır. Yapımında kesme taş ve moloz kullanılan köprü 1999 yılında onarılmıştır.

TRABZON

Uzungöl

Trabzon ilinin en çok turist çeken yeri olan Uzungöl, orman içerisinde bulunan yüzyıllar önce oluşan bir göl ve gölün etrafında oluşan bir köydür. Muhteşem bir doğanın içerisinde bulunan Uzungöl, Trabzon gezilerinde mutlaka görülecek yerler arasında bulunmaktadır.

Çal Mağarası

Trabzon’un Düzköy Köyü sınırları içerisinde bulunan Çal Mağarası, yapılan yürüyüş yolu sayesinde içerisindeki muhteşem dikit, sarkıt, suyolları, şelale ve gölleri görebileceğiniz Dünya’nın en uzun ikinci mağarasıdır. Trabzon gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Sultan Murat Yaylası

Osmanlı padişahı 4.Murat’ın İran seferinden dönüşü sırasında kullandığı ve 4 gün konakladığı yol üzerinde bulunan yayla, Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunmaktadır.

Trabzon Kalesi

Trabzon’un merkezinde bulunan kalenin milattan önce Roma döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Kale, yukarı hisar, orta hisar ve aşağı hisar olmak üzere 3 bölümden oluşur.

Hıdırnebi Yaylası

Trabzon’un en güzel ve gözde yaylalarından biri olan Hıdırnebi Yaylası bir doğa harikası olup doğal ortamda zaman geçirmek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden biridir. Hıdırnebi Yaylası’nda her yıl 20 Temmuz tarihinde geleneksel yayla şenlikleri düzenlenmektedir.

Trabzon Ayasofya Müzesi

13.yüzyılda Komnenes devlet başkanı tarafından yaptırılan kiliseye 1427 yılında çan kulesi eklenmiştir. Trabzon’un Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girmesiyle camiye çevrilen yapı, uzun yıllar cami olarak kullanılmaya devam etmiştir. 1944 yılında alınan kararla müze olarak kullanılmaya devam eden yapı, günümüzde de müze olarak hizmet vermektedir.

Altındere Vadisi

Maçka’da bulunan Altındere vadisi, el değmemiş tertemiz doğası ve içerisinde bulundurduğu Sümela manastırı ve 60 km’yi aşan yürüyüş yoluyla Trabzon’un en büyük milli parkıdır. Trabzon’da gezilecek yerler sıralamasında mutlaka olması gereken yerlerden biridir.

Bedesten

İlk olarak 11. yüzyılda Cenevizliler tarafından yapılan yapı Osmanlı Devleti’nin bölgeye hakim olmasıyla bedesten haline getirilmiştir. Dört farklı fil ayağı üzerine oturtulan bedesten toplam 48 odadan oluşur.

Küçük Ayvasıl Kilisesi

Bölgede Bizans döneminden kalan en eski yapı olan kilise 884-885 yılları arasında inşa edilmiştir. Şatoyu andıran görüntüsü nedeniyle hemen fark edilen kilise bu özelliği ile kenti ziyarete gelen turistlerin ilgisini buraya çekmesine neden olmaktadır. Trabzon’da gezilecek yerler arasında bulunan kilise günümüzde kullanılmamaktadır.

Sümela Manastırı

Trabzon denince akla ilk gelen tarihi yerlerden belki de ilki olan Sümela Manastırı Trabzon’a yaklaşık 45 km mesafededir. Altındere Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Sümela Manastırı 365-395 yılları arasında inşa edilmiştir. Manastır sarp kayalar üzerine inşa edilmiş olup, görüntüsüyle bu tarzda inşa edilmiş olan nadir yapılardan bir tanesidir.

Gülbahar Hatun Cami

Trabzon’a 50 km mesafede bulunan cami 1514 yılında Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim tarafından annesinin adına yaptırılmıştır.

Vazelon Manastırı

Şehir merkezine yaklaşık 40 km mesafede bulunan manastır bölgenin en önemli manastırıdır. Yunanlılara ait olan manastır 270 yılında inşa edilmiştir. Birçok kez restore edilen manastırı ilk olarak 565 yılında imparator 1. Justinianus’un talebiyle onarılmıştır. Dünya’nın en zengin manastırı olan Vazelon Manastırı 1922 yılında Türkiye ile Yunanistan’ın arasının gergin olması nedeniyle bölgedeki Rumların sınır dışı edilmesiyle 1923 yılında tamamen terk edilmiştir. Manastır, Trabzon gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin arasında yer almaktadır.

Rezervasyonlarım
Türkçe
Social Media
Favorilerim
    WhatsApp Destek!
    WHATSAPP
    ARA
    Müşteri Temsilcileri
    REZERVASYON OLUŞTUR
    Tarihler Müsait
    Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
    ₺ 0 x 7 Gece₺ 0
    • Konaklama Süresi0 Gece
    • Konaklama Tutarı-
    • Elektrik Ücreti-
    • Temizlik Ücreti-
    • Ön Ödeme₺ 0
    • Girişte Yapılacak₺ 0
    • Toplam₺ 0
    UYGUNLUK TAKVİMİ
    Müsait
    Dolu
    Ödeme Bekliyor
    Giriş-Çıkış